I. 30 éves enyhe mentális retardációjú kliens. Családi háttér megszűnése miatt egy átmeneti otthon lakója. Nála sikeres volt a rehabilitáció, évek óta megváltozott munkaképességűként dolgozik. Korábbi kórházi kezelései alatt folytatott csoportfoglalkozásokon általános standardokat követett a megjelenítések során. Intellektusának, művészeti előképzettség hiányának és alacsony kulturális nívójának imponáló technikájú, témájú és kidolgozottságú képek születtek. Aktuális képén ezt a szintet már meghaladó jeleket, kifejezésmódot is találunk.

A kép szabad témaválasztású, temperával készült, cím nélküli. Az ábrázolási forma infantilis, egyvonalas talaj, konvencionális téma, a vihart (problémákat) elfedő, reparáló nap. 

 

 

A lap teljes egészén dolgozik, és ad egy alapszínt a képnek. Ez a szín a jellegtelen, beolvadó, ám jól kezelhető szürke, mely alkalmazása után még bármilyen témájú és hangulatú kép készülhetett. Színválasztása konfliktuskerülő, szorongó személységét jelzi. A kép a jelen idő rögzítése, nyílt fantáziaműködés nélkül. Elmondása alapján megjelenik minden a képen adott pillanatnyi környezetéből. Az időjárás változékonyságát nagyon jól érzékelteti a napsütést elnyomni készülő zord, sötét felhősáv, mely alatt a bizakodást, és a valóságban is bekövetkezett szivárványt ábrázolta. A szivárvány színei teltek, árnyalatok nélkül váltott színekkel. 
Nem a szokványos szivárványábrázolás, ám ennek ellenére a színek mégis harmóniát alkotnak, bár kétségtelenül markánsak. Rajzolója finom, árnyalt érzésekre nehezen kapható, inkább darabos, kapkodó. Figyelemreméltó a kutya emberfejjel történő ábrázolása, valamint feltűnő az orr és a farok test arányaihoz képest nagy mérete. Alkotója fiatal férfi, intim kapcsolat nélkül, így az orr és az égnek meredő farok fallikus szimbólum, mely szexuális élet zavaraira utal. Az „arc” mosolygó, bizakodó. Mindez releváns a kép hangsúlyos részének színhasználatával, ami a jövőbe vetett hitét jelzi, csakúgy, mint az állat félénk, szelíd képe. Ecsetkezelése kissé esetlen, vonalai határozottak, de kevésbé finomak. A képen a központi és hangsúlyos elem a nap sugara – sárga sáv -, az égbolt az összes árnyalatával, szivárványával. E széles és feltűnő nap ábrázolás ellensúlyozni kívánja az élénk, telt szivárványt, illetve a simulékony szürkét, és a melegségre törekvést, valamint formájára tekintettel az erre való nyitottságot jelzi. A kép többi része vázlatszerű, hiányos. Nehezen terelhető és tartósan nem leköthető figyelmű, koncentrációjú egyénre utal. A szürke szín hangulatát ellensúlyozza a sárga élénksége, mely aktivál és az ingerkereső emberekre jellemző. A fa és bokor ábrázolása primitív, egyszerű. A talaj vonalára csak a lap alsó széle utal, egyéb megjelenítés nincs. A növényeket és a kutyát egy síkban helyezi el, nincs térbeli megjelenítés. 
Összességében a kép formai, tartalmi jellemzői a mentális retardáció diagnózissal összefüggésbe hozhatóak. Alkotója szorongó, konfliktuskerülő ám mindemellett bizakodó, reménykedő, legfőképp élete intim szférájában, szexualitásában jelentkező látens problémákkal rendelkező férfi. Egyszerű, infantilis gondolkodásának és alacsony intellektusának megfelelően finom, lágy részletekre, átmenetekre –így tettekre, mozdulatokra- nem, vagy csak tudatos, és kemény munkával képes, ám mindezek ellenére képes normális hétköznapi életre. Szorongását asszertív tréninggel, csoportterápiával, kognitív viselkedésterápiával lehet oldani, ezáltal kapcsolatot is könnyebben tud majd kialakítani.

Szerző: mézga kriszta  2010.01.17. 15:37 Szólj hozzá!

Címkék: szorongás művészetterápia mentális szimbólum fallikus archaikus retardáció

A bejegyzés trackback címe:

https://kepbenvagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr891679576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása