A klinikai terápiás alkalmazás mellett személyiségfejlesztésre is alkalmazható a művészetterápia mint módszer, mely lehetőséget ad az önismeretre, a tudatosan választott értékrend szerinti életvitelre, valamint arra, hogy sajátélményben megélhető, megismerhető és elismert legyen mindenki egyedi lélektani működése, értékszemlélete, bármely - a többségi társadalomtól eltérő - életforma létjogosultsága. Így a preventív módon szervezett csoportok, egyéni foglalkozások során ért hatások megakadályozhatják, hogy emberek eltérő életformájuk miatt minősített vagy beteg szerepbe kerüljenek. A csoport hozzájárul, hogy mindenki önmaga értékrendjét, életformáját autonóm módon képviselje, ugyanakkor mások értékrendjét, életfelfogását tolerálja, megértse - ezzel egy multikulturális társadalom alapműködéséről tapasztalatot szerezzen. Kiemelt lélektani fókuszpont a "tanult tehetetlenségre való szocializáció" megismerése, és az egyéni képessé válás arra, hogy e tehetetlenségből aktív, környezetet, társadalmat alakító helyzetbe kerüljön az egyén. Cél az egyéni öntudatos cselekvő ember, és a közösségben másokkal együttműködő, partnerségre és elismert méltóságra épülő közös cselekvésben részt vevő emberi magatartás elérése. A mára már elcsépelt mondattal zárva: halászni tanítani, nem halat adni.
Ennyit gondoltam bevezetésként. Lehet hogy kicsit száraznak tűnt, de szeretném megmutatni hogy mindez nem hókuszpókusz, mert ezek a tudományos eredmények, valamint az elmúlt 13 év tapasztalatai megerősítenek és bizonyítják mekkora erő és lehetőség lakozik e módszerben.


 

Szerző: mézga kriszta  2009.11.02. 13:11 Szólj hozzá!

Címkék: művészetterápia önismeret értékrend lélektan preventív

A bejegyzés trackback címe:

https://kepbenvagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr371492901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása