Nem szakmai továbbképzés volt a célom blogom létrehozásakor, hanem a laikusok, kívülállók, ismerkedők számára a művészetterápia rejtette lehetőségek megismertetése. Mindezek okán most nem egy –viszonylag részletes- elemzést mutatok, hanem elmondom miért jó Önnek.
Kevés kivételtől eltekintve csoporttal dolgozom, különböző tematikákat követve, más-más eszközöket felhasználva.
A velem egy körben ülőknek sokszor évtizedek óta nem volt kezében ecset, nem dolgoztak temperával, krétával. Tanulni- újratanulni kell miként viselkedik a festék ha vizes a papír, milyen lesz a szín intenzitása ha tömény a festék, és milyen ha vizes, olykor túl vizes. 
Persze, gondolhatják mindezek az ismeretek haszontalanok, jól eléldegéltek enélkül is. Természetesen ez, és a csoportban kialakult jó, bizalmi hangulat csupán (?) egy plusz. 
A témacentrikus csoportnál mikor ismertetem az aktuális témát, a kombinált művészetterápiánál mikor elhangzik az instrukció, majd a zene, látom a meghökkent, zavart, olykor ijedt arcokat. Természetes, hiszen egy ismeretlen helyzettel kell megküzdeni. Ugye ismerős?!  :)
Nap, mint nap ismeretlen helyzeteknek, olykor kényelmetlen szituációknak vagyunk kitéve, amiket saját komfortérzetünk, társadalomban elfoglalt szerepünknek megfelelő elvárásoknak megfelelően saját jól felfogott érdekünkben meg kell oldanunk. 
Miközben megoldjuk a feladatot, megküzdenek az eszközökkel, kreatív erőket mozgósítunk. Egyre könnyebben jönnek a megoldások, jelennek meg az imaginált képek, és alkalomról-alkalomra megtaláljuk, hogy kézügyességünket figyelembe véve miként tudjuk papírra vetni gondolatainkat. Milyen formákat tudunk művészien megjeleníteni. Ez a kulcs! Az így kialakult, feltárt kreativitással, problémamegoldó képességgel tudunk megvívni a mindennapokban megjelenő kihívásokkal, konfliktusokkal. 
Tehát nem „megmondom a tutit” típusú megoldó kulcsokat diktálok le. Ha ezt várja, nem rám van szüksége. Ellenben -segítséggel ugyan-, de mindenki személyre szabottan, személyiségének megfelelően talál önmagára, alakít ki saját megküzdési technikákat. Az egyre könnyebben megoldott feladatok növelik az önbizalmat, ami feloldja a gátlásokat, melyek komoly gátakat jelentenek a mindennapok során sikerességünkben. Hogy mi a siker? Mindannyiunknak más. Van kinek a munkája, egy régen várt pozíció elérése, van kinek egy felhőtlen beszélgetés kamasz gyermekével, van kinek önmaga elfogadása, szerethetősége. 
Mindezekből látható soha nincs két egyforma résztvevő! Mindenki különböző személyiség, ennek megfelelően nem próbálok senkire sémákat, kliséket húzni, könnyűszerrel címkézni és szótárazni. Bizony olykor időben elhúzódik egy-egy diszkusszió (élmények, alkotások, feltárt gondolatok, félelmek stb. pszichológiai közelítésű megbeszélése), mert akkor és ott arra van szükség.
Nos, erről szól a művészetterápia. 
Ha kíváncsi rá kattintson honlapomra, várom jelentkezését! 
www.kepbenvagyok.hu
 

Szerző: mézga kriszta  2010.03.01. 23:22 Szólj hozzá!

Címkék: siker művészetterápia kreatívitás képesség problémamegoldó

A bejegyzés trackback címe:

https://kepbenvagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr81801594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása