Nemrégiben kezdtem egy új technika, a Zentangle kipróbálását, bevezetését képzőművészetterápia specializációban, mely az azóta eltelt rövid idő alatt sikeresnek bizonyult, ezért további speciális, pszichológiai hatásmechanizmusokat felhasználó kidolgozását, elsajátítását tervezem.

No de mi is ez a Zentangle?!

zentangle_03.JPG

Kifejlesztése Sandy Steen Bartholomew nevéhez fűződik, és mindössze hét évnyi múltra tekint vissza, ám ez alatt a rövid idő alatt sikerült meghódítania a világot.

Alapja a firka. A firka átszövi életünket, hiszen kevesen vannak azok, kik egy unalmas értekezletet, iskolai órát, előadást megúsznak firkálgatás nélkül. Nos, ezt az egyszerű, zsigeri firkálgatást fejlesztette tovább Sandy, és gyűjtötte csokorba mintáit. Ezek a minták azonban csak szamárvezetők, kizárólag rajtunk múlik miképp kötjük egymáshoz tekervényes vonalainkat, miképp áll össze egy esztétikus alkotássá a tekervényes vonalak, az első látásra bonyolultnak tűnő minták sokasága.

Kezdésnek elég egy sima nyomtatópapír, és egy grafit ceruza. Aztán idővel ráérezve az ízére, megrajzoljuk a kontúrokat, a kiemelni szánt részleteket tűfilccel, majd elérkezik a pillanat, mikor úgy érezzük, immár színeznünk kell.

Hogy’ honnan tudom? Mert sajátélmény. :) Mióta megízleltem e technikát nincs nap, hogy ne alkalmaznám. De ugyanígy, nap mint nap alkalmazom munkám során is. Ha „csupán” együtt rajzolunk, ki-ki a maga világában, az művészeti terápia, azaz egy olyan foglalkozás, mikor a szakember a folyamat katalizátora. És igen. Ez az egyik olyan forma, amit eddig a mélységig, egy un. művészeti terapeuta kompetenciájával biztonságosan alkalmazni tud.

zentangle_23.JPG

Azonban itt nem szükséges megállnunk, hanem a nem kevés szereppel bíró alkotási, és ezáltal felszabadítási folyamaton és jókedv faktoron túlmenően hasznát vehetjük a művészetterápia során is. Hiszen segítségével hosszabb ideig leköthető a figyelemzavaros alkotó figyelme, javul a depresszióban szenvedő hangulata a meditatív élmény hatására, mely közben csökken a stressz, és megnyugtat. Szkizofrén betegeknél az akut fázisban történő „szétesést” is megakadályozhatja, megelőzheti. Segíti az összerendeződést, az énhatárok megismerését teszi lehetővé. Mindezen túl a minták, az alkotási folyamat közbeni viselkedés, az interpretáció (megbeszélés), a szimbólumok, mind-mind árulkodnak a személyiségről, ill. az adott lelkiállapotról (pl. lágy, vagy merev, sötét-világos, mennyire van tele a papír stb.), beleszőhetők a félelmek. Az így készült „firka” alapján tudunk majdan kérdéseket feltenni, mely kérdések segítségével továbbléphetünk az immár verbálisan megfogalmazható, manifesztálódott problémák felé.

zentangle_18_1.JPG

Sőt itt még nincs vége! Ezzel a technikával úgy keletkeznek esztétikailag is helyüket megálló alkotások, hogy készítőjük semmilyen rajzkészséggel nem rendelkezik, így a nyilvános bemutatkozás (kiállítás) is elérhető, reális célnak tűnik.

zentangle_07.JPG

Olyan nagy lehetőséget látok ebben az újszerű technikában, hogy tapasztalataimat, terápiás hipotéziseimet és a hatásmechanizmusait már el is kezdtem feldolgozni egy tanulmányban, miközben a vizsgálatba bevontak körét mind szélesebbre tágítom.

Mindezeken túl, szeretnék a jövőben Zentangle alapokon fekvő csoportokat, egyéni terápiákat is folytatni.

Önt érdekli? ;)

Szerző: Loren Kriszta  2015.09.16. 20:12 Szólj hozzá!

Címkék: művészetterápia firka zentangle művészetterapeuta Zalaegerszeg művészetterápia Zala

A bejegyzés trackback címe:

https://kepbenvagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr507793550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása