Terapeuta vagyok, elsősorban művészetterápiával foglalkozom. Szeretném ezt a mellékhatásoktól és kockázatoktól mentes módszert megismertetni , ezért hoztam létre ezt a blogot. Ahogy időm engedi és van mondanivalóm írok, remélem lesz  kinek. :)
Híradásokban, tudósításokban egyre többször hallani, Művészetterápia. Ízlelgetjük, értelmezzük e furcsa, kissé misztikus szót. No de mit takar tulajdonképpen? Mi a szerepe, és főként mi az, amitől egyre fontosabbá válik a gyógykezelések során? Mitöbb, csak a gyógykezelésekkel hozható kapcsolatba? Művészet és terápia. Két alapvetően különböző fogalom. Hiszen miként is kapcsolódhatna össze a külső szemlélő szerint föld felett járó, minden racionalitást nélkülöző, szabadságot ígérő művészet és a szigorú, pontosan, előírás szerint követendő terápia?! Meglepően egyszerűen. Mindkettőt a gyógyítás, az önismeret szolgálatába állíthatjuk, ahogy tesszük már a 20. század eleje óta. 
A művészetterápia eszköz, lehetőség és persze nem utolsósorban öröm. Tömören elmondani az elmondhatatlant. No persze az sem baj, ha mindeközben jól érezzük magunkat egy jó csapattal, vagy akár egyedül kedvenc zenénk, ecseteink, krétáink társaságában. 
Mikor egy rajzot papírra vetünk, egy mozdulatsort elindítunk bepillantást engedünk legbelső énünkbe, féltett, talán még önmagunknak sem megfogalmazott traumát, örömöt osztunk meg másokkal. Mindez különösen érvényes a lelkileg beteg ember, a pszichiátriai betegségben szenvedő ember megnyilvánulásaira. Persze természetesen nem csupán pszichés problémák esetén nyújt segítséget a művészetterápia, hanem bármely más szomatikus betegség akut stádiumának átvészelése után - pl. onkológiai problémák- vagy más, fogyatékkal élők mindennapijait,terápiáját könnyítheti meg - pl. autisták, értelmileg akadályozottak stb -.
 

Szerző: mézga kriszta  2009.10.30. 12:36 Szólj hozzá!

Címkék: test lélek művészetterápia gyógyítás

A bejegyzés trackback címe:

https://kepbenvagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr91486488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása