II.rész:

A bevezetés után lássuk a konkrét csoportot.
Első alkalommal archaikus, dinamikus zenét választottam, mely az egyik ősi jelképre, és egy szintén ősi mozdulatsorra, a tűzre és a táncra épít. Valamennyi résztvevőnek sikerült hosszabb-rövidebb idő alatt ráérezni a zene ritmusára, mondanivalójára. Megjelentek a képeken a táncra utaló mozdulatsorok, direkt (táncoló indián) illetve, indirekt (lágy, kecses, ívelő vonalak) formában. Színhasználatra a vörös és árnyalatai a jellemzőek. Kivétel egy résztvevő, aki közvetlenül a csoport előtt rossz hírt kapott, így az ő képén a szürke és a fekete dominál, az ábra pedig egy tornádó (feszültségoldás). A rajz során elsőként a tornádó készült el a sötét fellegekkel, melyet a kép jobb felére festett, majd idővel a kép bal szélét világoskékre festette, jelezvén a tornádó elvonulóban van, és mögötte nyugalom érkezik. Szimbolikus utalások történnek a családra (piros tojásdad forma, benne egy sötétebb vörös árnyalatú szív). A család elsősorban azoknak hiányzik, akiknek kisgyermeke van, illetve a roma származásúaknál jelenik meg hangsúlyosabban.


T. rajza: Geometriai alakzat, melyeket elmondása alapján szabadidejében is firkál. Azonban ezt a szabályosságot és merevséget igyekszik megtörni a lágy vonalakkal és a szimmetria megtörésével (a lap 3 sarkába azonos mintát festett, míg a negyedikbe semmit). Fontos, hogy a szignója megjelenjen a képen, amit központi helyre tesz, nem sarokba, nem alulra. Önbizalomhiánnyal egészen biztosan nem küzd! :) A lágy, elsősorban pasztell piros és zöld vonalainak íve követi a zene dallamát, összhangban van vele.

Mellette (roma 25 év körüli ffi): provokatív politikai, ill. rassz-beli próbálkozások, melyekhez úgy gondolja megfelelő képet festett, azonban minden ellenkező törekvés ellenére képe összhangban van a zenével. Domináns színek a kármin vörös és a fekete. Nála is megjelenik a hatalmas és központba helyezett szempár.  
 

Sajnos archívumomban megsérültek az itt készült képek, de ha sikerült újból beszereznem, feltöltök belőlük hogy élvezhető  és  megfelelően illusztrált legyen.

 

Folyt. köv.

Kapcsolódó képek:

www.kepbenvagyok.hu/Galeria/Borton_muveszetterapia.html


 

Szerző: mézga kriszta  2009.11.16. 14:59 2 komment

Címkék: tűz szimbolikus archaikus

A bejegyzés trackback címe:

https://kepbenvagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr361529347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NaNa · https://csajokamotoron.hu 2009.11.17. 09:16:01

Nagyon érdekes írás.
Szívesen olvasom, és várom a következőt.

mézga kriszta 2009.11.18. 11:53:08

@NaNa: Köszönöm szépen!
Óhajod máris teljesül, következik a 3. rész. :)
süti beállítások módosítása