Ezzel a post-tal befejezem börtönélményeimet. :)

Mivel a program pályázati támogatásból valósult meg, nem tudtam teljesen előre tervezni, ami nagy hátrány, de nem áthidalhatatlan. Így menet közben derült ki lesz még egy, aztán még egy alkalom, akkor viszont már a zenés festés lefutott, így témacentrikus feladatokat szúrtam be a bónusz alkalmakra.

Így került a repertoárba a Címerpajzs készítés, ahol általában terveiket, vágyaikat vetették papírra, illetve olyan is akadt aki "mesterségem címere" típusú rajzot készített. A pajzsok alakzata széles skálán mozgott, szinte nem volt kettő egyforma alakú, és többségük teljesen eltért a konvencionális címer alakzattól. A természet gyakran szerepelt a képeken, utalva a bezártság kínzó érzésére, a szabadságvágyra. Természetesen közvetlenül is megjelentek a rácsok, ami a realitás mellett, a valóság elfogadását, a történtek nem tagadását jelentik, és pozitívumként is értékelhetők. Megjelentek a drogok szimbólumai -marihuána levél, tabletta stb.-, illetve a holland fogvatartott országa címerét készítette el, otthona és családja égető hiányát jelezvén. 
A címerpajzsok témájához hasonló alkotások születtek a "Jövőkép" ábrázolások során. Akadt, aki egy egyszerű kispolgári létről álmodott, ám a többiek lelohasztották lelkesedését, mondván szabadon bocsátásakor már a kapuban várják társai és ebből az életformából nincs kiút. Volt, aki köntörfalazás nélkül kijelentette, míg becsületes munkából próbált megélni nem jutott előbbre, így ha nem történik gyökeres változás a társadalomban, tőle se várjanak változást. Egyikük pedig nemes egyszerűséggel egy hatalmas kérdőjelet készített.

Ez volt a program záró alkalma, és nem tűnt túl bizalomgerjesztőnek az eredmény, ám értékeltem őszinteségüket, mert az időközben elnyert bizalmat is jelez. 
A rajzok, és az olykor bizony vastaghangú bekiabálások, cinizmus és fegyelmezetlenség ellenére gyakorlatilag mindenkinél felszínre kerültek értékek, együttműködési készség és felelős, komoly gondolkodás. A tekintetekből kiolvasható volt a ki nem mondott, ki nem mondhatott érzés, felismerés. A vagány, kivívott tiszteletet, pozíciót védő szavak mögött az alig észlelhető, rezdülések, nonverbális üzenetek, melyek biztossá tették, hogy ez a folyamat több volt, mint időtöltés és extra kedvezmények megszerzése. Csupán egyetlen résztvevő volt, aki a foglalkozások során végig infantilis személyiség jeleit mutatta, éretlen beszólásaival zavarta a többieket a munkában.  Ám még őt sem szabad címkéznünk, mert testalkata és fiatal kora miatt felmerült bennem az én-védő mechanizmusként használt un "clown" szerep felvétele.
Mindannyian gazdagodtunk. A csoport résztvevői és vezetője is. Bár kétségtelen vannak esetek, személyiségek mikor ezek feldolgozása és felismerése több időt is vesz igénybe. Folytatásra érdemes, innovatív kezdeményezésnek vélem, ám a csoportdimanika és a folyamat érdekében legközelebb kisebb létszámmal. 


 Kapcsolódó képek még mindig egyenlőre csak itt:

www.kepbenvagyok.hu/Galeria/Borton_muveszetterapia.html

Szerző: mézga kriszta  2009.11.24. 11:11 Szólj hozzá!

Címkék: jövőkép csoportdinamika címerpajzs témacentrikus

A bejegyzés trackback címe:

https://kepbenvagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr921548465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása